Salı - Pazar09:00 - 20:00
OfisAy Palas Rezidans Hoşnudiye Mahallesi 732. Sokak N: 34 D: 37 Tepebaşı / ESKİŞEHİR
Bizi Takip Edin

Öfke nedir?

24 Nisan 2023by enesdincer0

Öfke duygusu, karşılanmayan istekler sonucunda, kişinin hayatında oluşan istem dışı durumlar karşısında ortaya çıkılan doğal bir duygu durumudur.

Öfke, kontrol edilebildiği sürece sağlıklı olan bir duygudur. Kontrol edilemediği durumlarda hem kişinin kendisi hem de çevresi için fiziki ve ruhsal açıdan olumsuz etkileri görülebilmektedir. Bu olumsuz etkiler kendisini saldırganlık olarak da ortaya çıkarabilmektedir. Bu durumu ortaya çıkaran sebepler hem içsel hem de dışsal şekilde olabilmektedir. Finansal sorunlar, sosyal çevre, aile ve arkadaş çevresi, okul ve iş hayatı öfke duygumuzu ortaya çıkaracak unsurlardır.

Öfke, şiddeti normal düzeyde yaşanabildiği gibi çok yüksek düzeye de çıkabilen bir duygudur. Öfkenin bu şiddetini belirleyen en önemli etken kişinin bulunduğu yaşam koşulları ve çevresidir. Karşılanmayan beklentiler, yapılamayan ertelenmek durumunda kalan işler öfkeyi tetiklemektedir. Bu duyguyu dışa vurum şekli hem kişinin kendisi hem de çevresi için çok önemlidir.

Kontrol edilemeyen öfke duygusu sonrasında kendisinde düşük öz saygı, düşük öz sevgi, suçluluk, mahcubiyet ve saldırganlık hissedebilir. Yaşadığımız öfke sonucunda nefes alıp vermede güçlük, kalp atış hızımızda artış gözlemlenmektedir. Fiziki açıdan da kişiye zarar vermektedir. Öfke duygusunu sağlıklı yaşayabilmemiz için duygumuzu bastırmamak ve doğru şekilde kendimize ve etrafımıza yansıtmak gerekir. Bu öfkeyi sağlıklı yaşamak tamamen kişinin yaşam boyu öğrendiği tavırlarından ve kültürel yetiştirilme tarzına bağlıdır.

Bireyin öfke durumunu yaşaması normaldir fakat öfke sonucunda verdiği tepkileri kontrol edememesi halinde öfke kontrol bozukluğu yaşanmaktadır. Öfke kontrolü bozukluğu kişinin çocukluk dönemine dayanmaktadır. İhmale dayalı bir çocukluk döneminde öfke kontrol bozukluğuna daha çok rastlanılmaktadır. Kişi kendisinin öfkeli olduğuna bazen inanmak istemeyebilir. Ailesinin, arkadaşlarının yönlendirmesi burada çok önemlidir. Kişi öfkeyi kendisine karşıda besleyebilmektedir. Olumsuz olaylar sonucunda kendisine kızar, kötü hisseder ve sinirlenir. Bir diğer yansıma şekli dışarıya olan öfkesidir. Kişinin davranışlarından, dışa vurumundan öfkelendiği gözlemlenir. Fiziksel veya sözlerle yansıtır.  Bir diğeri ise pasif öfkedir. Pasif öfke ise kişinin gizliden gizliye öfkesini yansıtmaya çalışmasıdır. Dolaylı yoldan öfkesini anlatmaktadır. Tüm bunların kontrolü için bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir.

Öfke neden olur?

Öfkeyi yönetebilmek için birçok yöntem mevcuttur. Kişiden kişiye bu öfke yönetimi değişiklik göstermektedir. Öfkenin yönetebilmenin en önemli koşulu öfkenin temelinde yatan sebebi bulabilmektir. Sonrasında bu sebebin üzerine çözüm yöntemleri uygulanmalıdır. Öfke kontrolü testi uygulamasının sonucuna göre de aynı şekilde çözüm yöntemleri uygulanabilmektedir. Öfkelenmeye başladığınızı hissettiğiniz anda önce bulunduğunuz ortamdan biraz uzaklaşarak kendi halinize kalmayı deneyebilirsiniz. Kendinize tanıdığınız bu mola sakinleşmenize yardım edecektir. Öfke anında iletişim kurarken söylemek istediğimiz şeyleri öncesinde biraz düşünerek karşı tarafa aktarmamız gerekmektedir. Tüm bunları nefes egzersizleri ile desteklemekte öfkenin kontrolü konusunda yardımcı olacak yöntemlerden birisidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button